Csokonai József naplója a korabeli kollégiumi diákviselettel

Csokonai József naplója a korabeli kollégiumi diákviselettel Csokonai József naplója a korabeli kollégiumi diákviselettel

Csokonai József, Csokonai Vitéz Mihály édesapja, borbélymester volt. A hajnyírás és a borotválás mellett afféle felcseri, segédorvosi feladatokat is ellátott: fogat húzott, eret vágott, kisebb műtéteket végzett. Érdekelte városa történelme és figyelemmel kísérte a korabeli eseményeket.

Amit lényegesnek tartott, bejegyezte kéziratos naplójába. Bemásolta Bartha Boldizsár Debrecen történetéről szóló, XVII. századi krónikáját. Mindennapi eseményeket is feljegyzett. Így ír az 1774-es tűzvészről: „Anno 1774. Die 13a Julii. Ötödfél órakor reggel. Rettenetes felhő tűz lángformán jött Debrecennek. Napnyugotról kimondhatatlan villámlással, és égi csattogással. És ugyanekkor meg is ütött az Isten-nyila hét embereket: Mester utcán kettőt; odaki a Macson a boglya alatt ötöt…”. Megfestette családja nemesi címerét, melyet néhai Csokonai Demeter vitézsége jogán bírtak, és megörökítette a korabeli kollégiumi diákviseleteket is.